innerlijke ruimte, rouw op de werkvloer, levenseinde, opstelling - Spiritueel Aanbod - Aanbod Info

Ga naar de inhoud

innerlijke ruimte, rouw op de werkvloer, levenseinde, opstelling

Oktober 2018 > Week 40
mailing 5 oktober
Nieuwsbrief Iza-men herfst 2018
Innerlijke ruimte, rouw op de werkvloer, omgaan met het levenseinde, lichtcirkel en lichtavonden, familieopstelling, boekentip en meer


Over hitte, frustratie en een rimpelloos meer

Beste mensen,
Kunnen jullie goed tegen hitte? Ik niet. Met enigszins gemengde gevoelens prees ik mezelf gelukkig weinig werk te hebben deze zomer, zodat ik er mij letterlijk en figuurlijk bij neer kon leggen. Mijn linkerhersenhelft die gewoonlijk genadeloos to-do lijstjes spuit waar geen mens kan aan voldoen- met latente schuld- en schaamtegevoelens tot gevolg- ging zomaar vanzelf off-line. Het was gewoon tè warm.

Het is niet dat ik mij daar erg comfortabel bij voelde. Al enkele maanden leken mijn inspanningen op verschillende vlakken nergens toe te leiden. Het was precies als rijden met een verouderde landkaart in de hand. Ik kwam nooit uit waar ik dacht te zullen uitkomen. Nu ook nog helemaal nietsdoen leek mij dan ook… not done. Een broeierige mengeling van frustratie en weerstand nestelde zich wekenlang onder mijn vel.

Tot op de dag dat ik neerstreek op een vakantiebestemming bij een uitgestrekt meer. Eindeloos turend over het rimpelloze water, herinnerde ik mij iets dat zich het best laat omschrijven als ‘eeuwigheid’. Waar maakte ik mij druk om? Waarom vasthouden aan plannen en verwachtingen? Waarom meespelen in de melodrama’s rond mij heen? In het licht van de eeuwigheid leek het allemaal plots zo tijdelijk en weinig relevant. In het licht van de eeuwigheid zag ik dat alles vroeg of laat vanzelf in balans komt. Dat alles zijn plaats heeft. Als je de natuur der dingen maar zijn gang laat gaan. Door het mij te herinneren, kreeg ik terug grond onder mijn voeten en kon ik al het overbodige loslaten. En zoals dat gaat met loslaten, maakte het ruimte vrij voor iets nieuws, namelijk precies dat wat ik nodig had om terug vol vertrouwen het leven in te stappen.

Beste lezer, heb jij soms ook het gevoel door allerlei zaken meegesleept te worden waardoor je uiteindelijk niet meer aan jezelf en aan de essentie toekomt? Dat je het vertrouwen verliest en meer aan het strijden bent dan echt aan het leven?

Dan wens ik je in de komende herfst de zachtheid en eeuwigheid van een rimpelloos meer toe zodat je met frisse energie terug jouw unieke weg kan gaan. Misschien geraak je wel geïnspireerd door één van mijn activiteiten om contact te maken met het rimpelloos meer in jezelf.

In deze nieuwsbrief:
Vergroot je innerlijke ruimte 
Rouw op de werkvloer
Workshop omgaan met stervenden
Lichtcirkel en lichtavonden
Workshop kijken naar het levenseinde
Familieopstelling sterrenkinderen
Boekentip en meer


Vergroot je innerlijke ruimte

Onnodig je te vertellen dat we in een boeiende maar uitdagende tijd leven met veel prikkels en allerhande verwachtingen en verantwoordelijkheden. Een tijd waarin het dus belangrijk is om je draagkracht voldoende te bewaken. Helaas is dat niet iets dat je geleerd hebt op school …

Je zou je innerlijke ruimte kunnen omschrijven als een plek in jezelf, in je innerlijke gewaarwordingen, waar je heel veel rust en evenwicht ervaart en waar je emoties en gedachten kan toelaten zonder dat ze je overweldigen of bezwaren (begrip ontwikkeld door Carlo Leget). Om rustig om te kunnen gaan met de uitdagingen van het leven is het belangrijk dat je gemakkelijk en regelmatig contact kunt maken met je innerlijke ruimte. Zo sta je steviger in het leven en verlies je jezelf niet onder de druk van alledag.

Voel je het verlangen om terug je innerlijk rust te vergroten en steviger in het leven te staan?

Dan is één van volgende initiatieven wellicht iets voor jou:

  • Woensdag 10 oktober, 10u30 -12u30: proefsessie met extra uitleg over stress en ontspanning, de werking van ons brein en het nut van de aangeboden meditatieve technieken.
  • Woensdag 17 oktober tot woensdag 12 december, telkens van 11u – 12u: een reeks van acht sessies waarbij we onze innerlijke ruimte vergroten. 
  • Vanaf vrijdag 5 oktober, elke vrijdag telkens van 17u30 tot 18u30: open avonden waaraan je afzonderlijk kan deelnemen. Geestelijk ontspannen het weekend in! 
  • Individuele sessies zijn mogelijk na afspraak.

Wist je dat stress vooral voortkomt uit het voortdurend onderdrukken van innerlijke gewaarwordingen en reacties? Niet het vele werk, de hoge verwachtingen of onaangename gebeurtenissen op zich vormen het probleem, maar wel het feit dat we daardoor onze innerlijke ruimte verkleinen.

Alle sessies gaan door in mijn praktijk in een rustig en groen kader. Er kunnen zich maximaal 10 personen inschrijven of aanmelden. Alle praktische info vind je op de website.

Meer info? anja@izamen.be of 0485 386 181. Welkom!

inschrijven voor proefsessie met uitleg, reeks of open avond

Rouw op de werkvloer

Een plek waar we gemakkelijk vasthouden aan plannen en verwachtingen en ons eigen welzijn wel eens uit het oog durven verliezen, is de werkvloer.

Wat als het welzijn van werknemers extra onder druk komt te staan omdat een collega sterft? Of omdat een werknemer kort na het verlies van een dierbare terug aan de slag moet? In de praktijk blijken werkgevers hier zelden goed op voorbereid.

Rouw brengt een heel scala aan emoties en gedachten met zich mee. Het onderdrukken van deze emoties en gedachten om aan de alledaagse werkverwachtingen  te kunnen voldoen, is een niet te onderschatten bron van stress. 

Hoe kan je de veerkracht van je werknemers behouden in zo’n moeilijke periode?
Lees meer.

Workshop 'omgaan met stervenden'

Loslaten komt het scherpst tot uiting aan het einde van het leven. Het roept dan ook de nodige weerstand op. Met de dood of met stervenden omgaan, is niet evident. Toch kan het een diepgaande en rijke ervaring zijn om bij een stervende aanwezig te blijven. Het levenseinde is immers ook een periode waarin de stervende en zijn omgeving uitgedaagd worden om terug te keren naar de essentie, naar wat er werkelijk toe doet.

Wat geeft jou voldoende vertrouwen en de mogelijkheden om bij een stervende aanwezig te zijn? Hoe kan je de tijd aan een sterfbed zinvol invullen? Wat is ondersteunend voor de stervende?

Een workshop voor mensen die zich willen voorbereiden op een sterfgeval in de familie- of vriendenkring of die het professioneel omgaan met stervenden willen verdiepen. Of die gewoon graag bezig zijn met de essentie van het leven.

Wanneer? donderdag 8 en 15 november 2018, van 10u tot 17u
Prijs? 220 euro
Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden

Lees meer.

inschrijven voor workshop omgaan met stervenden

Lichtcirkelmeditaties en lichtavonden

In een lichtcirkelmeditatie stretchen we onze innerlijke zintuigen om een andere verbinding met overleden geliefden te ervaren. 

Wanneer? woensdag 14 november 2018, woensdag 9 januari 2019, woensdag 20 maart 2019, woensdag 8 mei 2019, woensdag 3 juli 2019 telkens van 19u30 tot 21u

Nieuw zijn de lichtavonden voor rouwenden. Met meditatieve en creatieve technieken scheppen we een veilige, warme bedding voor wat er zich allemaal aandient in jouw leven en geven we ruimte aan jouw persoonlijke rouwverhaal. Zodat er in de duisternis van het verlies geleidelijk aan een nieuw licht(je) zichtbaar kan worden.

Wanneer? woensdag 10 oktober 2018, 12 december 2018, 20 februari 2019, 3 april 2019, 12 juni 2019 telkens van 19u30 tot 21u

Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden


Meer lezen

inschrijven voor lichtcirkelmeditatie of lichtavond

Kijken naar het levenseinde

Door de medische en maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste decennia beschikken we over een zekere vrijheid om ons levenseinde zelf te regisseren: wilsverklaringen, euthanasie, orgaandonatie, palliatieve zorg...

Hoe gaan we met die nieuw verworven vrijheden om?

Wanneer? vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober 2018, van 10u tot 17u
Prijs? 220 euro 
Waar? Praktijk Iza-men, Blauwesteenstraat 63, Heusden


Meer lezen

 

inschrijven voor workshop kijken naar het levenseinde
Familieopstelling sterrenkinderen

Bij familieopstellingen blijkt vaak hoe uitgesloten of vergeten familieleden een sterke invloed hebben op de volgende generaties. Dat geldt ook voor kinderen die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden zijn en waarover niet meer gesproken werd of die nooit gekend geweest zijn.

Zijn er in jouw familie kinderen die zeer jong overleden zijn? Of heb je het gevoel dat er overleden kinderen zijn waarover niet gesproken wordt? Voel je je op één of andere manier verbonden met die kinderen? En heb je enige ervaring met familieopstellingen?

Reserveer dan alvast 6 december in je agenda. Nieuwsgierig?
Tips
Spiritualiteit in palliatieve zorg en de lessen van mijn stervende vader door Alexander Verstaen. Een boek over de soms mistige vierde pijler in de palliatieve zorg, de spirituele zorg. De auteur is als psycholoog goed vertrouwd met het werkveld en weet de vinger op de wonde te leggen. Door het overlijden van zijn vader is het niet alleen een boek met hoofd-stukken geworden, maar ook met hart-paden waarin hij zijn eigen wedervaren vertelt. Via de ars moriendi uit de Middeleeuwen, vertaald naar de hedendaagse werkelijkheid door Carlo Leget en de transpersoonlijke benadering biedt hij handvaten aan voor een kwalitatieve spirituele zorg. 

DE DOOD IS NIET HET EINDE 

Tijdens twee bijzondere, intensieve weekends kan je binnen een veilige omgeving jouw positie in het verhaal van sterven, vóór, tijdens en na de dood exploreren. 

zaterdag 27 en zondag 28 oktober 
zaterdag 1 en zondag 2 december
De Kluizerij, Aalstersedreef 1, 1790 Affligem

Meer info

Iza-men is een praktijk voor persoonlijke groei, familiale bemiddeling, rouw- en stervenszorg.

Ik sta mensen in moeilijke en uitdagende situaties bij zodat ze weer verder kunnen op eigen kracht en er uit hun crisis ook iets moois en verrijkends kan ontstaan. Dat doe ik door rust en helderheid te brengen en te verbinden waar nodig. 

Voor meer info:

www.izamen.be of anja@izamen.be of 0485 386 181

Wil je graag nieuwsbrieven van Iza-men blijven ontvangen, dan kan je hier inschrijven op mijn mailinglijst.


Terug naar de inhoud